Diş Gıcırdatma Problemi

Diş gıcırdatma (Bruksizm) genellikle uyku esnasında oluşan çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Uyku sırasında meydana geldiği için bu alışkanlığa sahip bireylerin çoğu bundan habersizdir. Çene gıcırdatırlarken dışarıdan duyulabilecek bir ses çıkar. Danışanlar, genelde yakınlarının bu sesi duyması ve onları uyarmasıyla bu durumlarından haberdar olurlar.

Diş gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı anlamak istiyorsanız şu belirtilere dikkat etmenizde fayda var:

  • Sabah kalkar kalkmaz başlayan ve gün boyu devam ederek kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen boyun ve omuz kaslarında ağrı
  • Sabahları uyanıldığında çene ekleminde, yüz kaslarında ve kulaklarda bir yorgunluk ya da ağrı
  • Dişlerde hassasiyet

Diş gıcırdatması problemi yaşayan kişiler, kimi zaman gecenin bir yarısı baş ve çenelerindeki ağrıyla uyanmakta ve gün boyu bu ağrı nedeniyle zor zamanlar yaşamaktadırlar. Genellikle kişilerin doktora başvurma sebepleri bu ağrılardan kurtulmaktır.

Psikolojik Destekle Çözümü Mümkün

Diş gıcırdatmasına yol açan en önemli faktörün stres olduğu bilinmektedir. Psikolojik sıkıntıların gece uyku esnasında diş sıkma, diş gıcırdatma şeklinde dışa vurulduğu görülmektedir.  Dolayısıyla, iyileşme görülebilmesi için bu probleme yol açan psikolojik stres faktörlerinin araştırılıp çözüme kavuşturulması gerekmektedir.  Bu nedenle psikolojik destek alınmalıdır.

Hipnoz bu süreçte önemli bir yardımcıdır. Diş gıcırdatma genelde uyku sırasında gerçekleştiğinden, bilinçsiz yapılan bir davranıştır. Yapılan görüşmelerde danışandan edinilmiş bilgiler, hipnoz telkinlere yön verir. Telkinler, doğrudan her danışanın kendi görüşmeleriyle şekillenir. Hipnoz yardımıyla, kişinin bilinçaltına ulaşılarak uyku sırasında çene, yanak ve boyun kaslarını gevşetmesine yardımcı olacak ve bunu kalıcı hale getirecek telkinlerde bulunulur. Bir yandan stres faktörleriyle baş etmenin uygun yollarını öğrenirken bir yandan da hipnoz yardımıyla kaslarını gevşetmesi, rahat uyku uyuması sağlandıkça, kişinin diş gıcırdatma problemi birkaç seansta ortadan kalkabilmektedir. Dişlerde kalıcı bir hasara yol açmadan ve günlük hayatı çok olumsuz etkilemeye başlamadan uzmana başvurmak önemlidir.