Lorem ipsum dolor sit amet

Hipnoterapi

Hipnoz Nedir?

 

Hipnoz, farkındalığınızın arttığı, zihninizi faydalı telkinlere açabildiğiniz ve hayal gücünüzü hayatınıza fayda sağlayacak şekilde kullanabildiğiniz doğal bir süreçtir.

Herkes transı farklı şekilde yaşar. Kişiye özel bir deneyimdir. Ancak danışan her zaman kontrol sahibidir. Genel olarak, hipnotik trans gevşetici, hoş ve huzurlu bir deneyimdir. Hipnoz altındayken, çevrenizdeki tüm uyaranların farkında olmaya devam edersiniz, hatta ayıkken duyamadığınız kadar kısık sesleri daha net duyabilirsiniz.

Hipnozun hangi aşamasında olursanız olun, o an sizin için uygun olan aşama odur. Hipnozu doğru ya da yanlış deneyimlemek diye bir şey yoktur. Sadece farklı şekilleri vardır ve hepsi de iyidir.

Hipnoz Hakkında Yanlış Bilinenler!!!

 Hipnoz bir uyku halidir– Aksine, hipnoz sırasındayken kişinin beyni aktif bir şekilde çalışır ve sürece dahil olur.

 Trans altındayken sırlarım açığa çıkabilir– Hipnozun amacı kişilerin sırlarını açığa çıkarmak değildir. Trans halindeyken  sadece kişinin probleminin çözümüne yönelik çalışma yapılır.

 Trans altındayken istemediğim şeyler yaptırılabilir– Transa girmiş olan birey, sürecin kontrolünü, güven ilişkisi kurmuş olduğu hipnozitöre bırakır. Hipnozitör ise tamamen kişinin ihtiyacına yönelik bir çalışma uygular. Kişi transta olsa bile zihninin bir köşesinde, olup bitenin farkında olan bir kısım vardır (“gözleyen ben”). Bu süreçte kişinin çıkarlarına ters düşen bir telkin verilse dahi “gözleyen ben” otomatik olarak kontrolü ele alır ve hatta kişiyi hipnotik transtan çıkarak uyanık hale getirebilir.

 

  Hipnoterapi

 Hipnoterapi, “Hipnoz” ve “Psikoterapi” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş bir isimdir. Bu konuda eğitim almış olan bir uzman tarafından, kişinin psikolojik probleminin çözümüne yönelik uygun sözel telkinlerin, psikoterapi yöntemleriyle birleştirilerek uygulandığı yöntemdir. Hipnoterapi, psikolojik bir tedavi süreci olduğundan, uygulayan kişinin insan psikolojisi üzerine yeterli ve geçerli bir eğitim almış bir uzman olması gerekmektedir.

Her çeşit psikoterapide,  uzman kişi, danışanının kendisiyle ve dünyayla ilgili algılarında sağlıklı değişiklikler elde etmeye çalışır. Hipnoterapideki fark, bilinçli zihine değil bilinçdışına yönelik telkinler verilmesidir.  Bilinçli zihin,  var olan düşünce ve duygularını bırakıp yeni bilgileri almaya direnç gösterebilen bir zihin yapısıdır. Bilinçdışı ise bu gibi bir direnci göstermediği için hipnoterapi sırasında verilen telkinler daha kolay benimsenip hayata geçirilir. Bilindışı,  kalkanları olmayan zihin yapısı olarak tanımlanabilir ve bir insanın çocukluktan itibaren yaşadığı olaylar, oluşturduğu inanç kalıpları, en derinde yatan korkuları hep bilinçaltında depolanır ve ömür boyu orda saklı kalır.

Hangi tür terapi şeklinin uygulanacağı danışanın problemlerinin içeriğine, genel kişilik özelliklerine, duygudurumuna ve ihtiyaçlarına yönelik olarak uzmanın gözlemleri doğrultusunda karar verilir. Hipnoz uygulandığı durumda, seans sırasında, uzman kişi uygun teknikleri kullanarak kişinin çözmek istediği  probleme dair bilinçdışını araştırır, gerekli yerlerde uygun telkinleri verir ve seans sonunda kişiyi tekrar bilinçli hale getirir. Eğitimli uzman kişiler tarafından uygulandığında, hiçbir yan etkisi yoktur. Hipnoterapide uzman, sadece sözcükleri kullanarak danışanını transa sokar ve bilinç dışına ulaşır.

 

Dünyada Hipnoz

 Hipnoz yöntemi dünyada çok uzun yıllardan beri tedavi amaçlı kullanıldığı halde maalesef ülkemizde hala hakkında çok az ya da yanlış bilgiler bulunmaktadır. Hipnoz ve hipnoterapi,  dünyada saygın kuruluşlar tarafından kabul edilip uygulanan bir yöntemdir. Sadece ruh sağlığı alanında değil, tıbbın pek çok farklı alanında kullanılmaktadır.

Amerika ve İngiltere gibi dünyanın önde gelen iki ülkesinde, Hipnoz Dernekleri uzun yıllardır faaliyet göstermektedir. Detaylı bilgi için; “American Hypnosis Association” ve “The Hypnotherapy Association UK”.

Cerrahi alanda, uzman ve eğitimli kişiler tarafından hiç ilaç kullanmadan sadece hipnoz yöntemiyle hastalara anestezi ve analjezi uygulanabilmektedir. Dünyada bu anlamda en yaygın kullanım alanı, hipnozla ağrısız doğum yöntemidir. Literatürde, “Hypnobirthing” olarak geçen bu yöntem sayesinde, anne adaylarına hamilelikleri süresince bu amaca yönelik hipnoz seansları uygulanarak kişi doğuma hazırlanmakta ve bilinçaltına doğru telkinler verilmektedir. Bu sayede doğum anında, kendisine önceki seanslarda öğretilen yöntemlerle kendi kendini hipnoz altına alarak hiçbir ağrı sızı hissetmeden normal doğum gerçekleştirmektedir.

Hipnoz ayrıca dünyada diş tedavileri sırasında da kullanılmaktadır.  Hipnoz eğitimi alan diş hekimleri tarafından, ağrısız diş operasyonları için kullanılmaktadır.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Ülkemizde de yeni yeni tanınan ve eğitimleri verilmeye başlanan hipnoz, uzman kişilerce ve doğru amaç için uygulandığı taktirde, insanların hayat kalitesini büyük ölçüde artırmaktadır.

 

 Hipnoz Hakkında Bazı Bilgiler

  • Her psikolojik yönteminde olduğu gibi, hipnoterapide de alınacak olan olumlu sonuçlar, danışanın gönüllülüğü esasına bağlıdır.  Kendinize düşen sorumluluğu ne kadar üstlenirseniz alacağınız sonuçtan o kadar mutlu olursunuz.
  • Söz konusu olan psikolojik sağlığınız olduğundan, sizi hipnoza sokacak kişinin psikoloji/psikiyatri eğitimi olmasına ve hipnoz konusunda geçerli bir eğitim almış olmasına özen gösterin.
  • Güven ilişkisi hipnoza girmekte büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla hipnoza girmeden önce aklınıza takılan her soruyu çekinmeden sormanız önemlidir.
  • Her insanın yaşadığı hipnoz deneyimi farklıdır. Seans başladığında, tek yapmanız gereken şey size söylenenleri uygulamanızdır. “Doğru mu yapıyorum? Hipnoza girdim mi?” gibi sorgulamalara girmeyin.
  • Hipnoz sırasında uzun süre hareketsiz duracağınız için rahat kıyafetler seçmeniz ve sizi daraltacak aksesuarlar (kemer, kıravat, kolye vb) takmamanız faydalı olur.
  • Hipnoz sırasında her türlü fiziksel rahatsızlık (bel/boyun ağrısı, tuvaletin gelmesi, üşüme vs) kişinin konsantrasyonunu bozar ve hipnotik transın derinliğini azaltır; hatta kişinin transtan çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle fiziksel ihtiyaçlarınızı önden gidermeniz ve rahat bir pozisyonda transa girmeniz önemlidir.

 

Uzman Psikolog 

Başak Dalda